Kolekcja owocowa

Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe to ogólna nazwa owoców wytwarzanych przez rośliny z rodzajów: citrus, kumkwat i poncyria oraz ich mieszańców. Do najbardziej rozpowszechnionych należą pomarańcza słodka, grejpfrut, cytryna, mandarynka, pompela, lima i cedrat. Owoce cytrusowe uprawiane są w klimacie ciepłym, najlepiej udają się w rejonach podzwrotnikowych, zwłaszcza w klimacie śródziemnomorskim, południowej części Stanów Zjednoczonych, Chinach, Japonii oraz niektórych częściach Afryki i Ameryki Południowej.

Owoce tropikalne

Owoce egzotyczne to smakowa podróż dookoła świata. Do kategorii owoców egzotycznych, nazywanych także tropikalnymi, należą jadalne owoce roślin rosnących dziko lub hodowanych na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Ich jedyna, wspólna cecha jest brak tolerancji na mróz.

banan, guava, kiwi, liczi, mango, marakuja, ananas, papaja, lulo, smoczy owoc, kiwi, figa

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe to soczyste jadalne owoce z mięsistym miąższem zawierającym nasionka. Stanowi obszerna grupę owoców o wyjątkowych wartościach odżywczych – obfitują w duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. Z botanicznego punk-tu widzenia jeżyny, truskawki czy maliny należą do innych grup, ale w handlu objęte są wspólna, obiegowa nazwa owoce jagodowe.

jagoda, żurawina, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, agrest, malina, truskawka, po-ziomka, czarny bez, owoce leśne, winogrono ciemne, winogrono jasne

Owoce pestkowe

Owoce pestkowe to wspólne określenie dla wszystkich gatunków owoców posiadających we wnętrzu pestkę. Rosną w klimacie umiarkowanym, dojrzewają latem oraz jesienią. Owoce pestkowe,obok warzyw i owoców jagodowych, są najbogatszym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają dużo wody, kwas owocowy oraz cukier owocowy i najczęściej są bardzo słodkie.

wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, morela, śliwka, śliwka suszona, śliwka wędzona, mirabelka

Owoce ziarenkowce

Do owoców ziarnkowych należą odmiany owoców posiadające we wnętrzu małe pestki. Większość owoców ziarnkowych rośnie najlepiej w klimacie o chłodnej zimie i łagodnym lecie. Uprawa owoców ziarnkowych ma bardzo długa tradycje w Europie. Jabłka i gruszki uprawiane są od ponad 2000 lat.

Pierwotne formy uprawne jabłka pochodzą z Europy Wschodniej i Zachodniej Azji, a gruszki ze Wschodniej Azji.

jabłko, czerwone jabłko, zielone jabłko, gruszka, gruszka Williams, melon, arbuz, granat, figa, pigwa, aronii

Superfruits

Określenie superfruits (superowoce) po raz pierwszy zostało użyte w 2005 roku w celu pod-kreślenia prozdrowotnych właściwości ich różnych odmian, odznaczających się wyjątkową, większa niż inne owoce, zdolnością do pochłaniania szkodliwych wolnych rodników. Do kategorii superfruits zaliczane są głównie owoce ciemne oraz jagodowe – m.in. czarne jagody, żurawina, jagody goji, açai, czerwone winogrona. Ich czerwony, granatowy, czarny i fioletowy kolor związany jest z występowaniem polifenoli. Związki te, poza nadawaniem owocom intensywnej barwy, są przeciwutleniaczami, skutecznie pochłaniając wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek.

granat, ciemne winogrono

Orzechy i nasiona

Orzechy to wspólne określenie wszystkich owoców, otoczonych twarda, najczęściej zdrewniała skorupa. Inna ich wspólna cecha jest ich jadalne jadro, a nie miąższ. Zawierają prawie 70% tłuszczu – przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Inne substancje to białko, wartościowe składniki mineralne oraz witaminy — głównie witamina A. Większość orzechów i nasion importowana jest z krajów Dalekiego Wschodu, z Brazylii, Ameryki Północnej oraz z krajów basenu Morza Śródziemnego.

migdał, kokos, orzech włoski, orzech laskowy, orzech ziemny, pistacja, sezam, kasztan jadalny, marcepan

Owoce polskie

Owoce polskie to tradycyjne nuty aromatów doskonale znane i preferowane przez polskich konsumentów. Kolekcje tworzą podstawowe smaki owocowe obecne w polskiej kuchni wykorzystującej bogactwo polskich sadów i ogrodów.

truskawka, malina, porzeczka, agrest, mirabelka, rabarbar, poziomka, czereśnia